Paralife är en ideell organisation som grundades i mars 2022.

Vi hjälper unga med funktionsnedsättning in i arbetslivet och arbetar för ökade resurser till paraidrotten.

Genom att se möjligheter i stället för svårigheter vill vi inspirera arbetsgivare, idrottsvärlden och samhället i stort att arbeta för tillgänglighet.

Vår vision är ett tillgängligt samhälle som ger barn och unga med funktionsnedsättning förutsättningar att drömma samma drömmar om idrott, jobb och gemenskap som alla andra.

Därför öppnar vi världens kanske första sportcafé med fokus på paraidrott, en mötesplats där alla i cafépersonalen har en funktionsnedsättning. All överskott går till parasporten.

Intervju med grundaren Hilde:

Hur kom du på ideen till Paralife?

– Idén till Paralife växte fram hos mig med en önskan om att alla skall få samma möjligheter i arbetslivet och inom idrotten. Jag saknade synliga förebilder inom servicebranschen och paraidrotten, de finns i hela Sverige men lyfts inte fram. Genom mitt engagemang inom parasporten och jobb inom arbetsmarknadstjänster upplevde jag orättvisorna som ungdomar och unga vuxna med funktionsvariationer får stå ut med, både i idrottsvärlden och i arbetslivet. För att arbetsmarknaden ska bli tillgänglig för fler behöver arbetsgivare öka sin kunskap och se möjligheter i stället för svårigheter.

Sportcafe och träningslokal? Varför just sport tema på mötesplatsen?

– Jag var själv aktiv inom idrott under min uppväxt i Norge (alpint). Jag tycker det är viktig att alla skall få testa på olika idrotter, för det ger gemensamhet, utveckling och självförtroende. Genom Paralife vill jag skapa starka förebilder inom paraidrotten. Jag har träffat många ungdomar med fantastiska prestationer inom paraidrotten som aldrig får sin bild i tidningen eller syns på TV, samt får se långt efter prispengar eller sponsring. När en paraidrottare vinner ett VM eller EM-guld kan priset vara tex. en tekopp, jämförelsevis med stora prissummor inom “vanlig” idrott. Paraidrottare förtjänar lika lön för lika arbete. På våra väggar och TV skärmar skall alla idrottare få ta plats. Allt vår överskott kommer gå till Paraidrotten i Sverige.

Vem har du med dig i projektet?

– Jag kontaktade Peter som var bekant från parasportvärlden. Han har själv varit aktiv inom paraidrott på hög nivå. År 2007 tog Peter och laget hem EM-guld i rullstolsbasket. De fick ingenting för den otroliga prestationen, de fick till och med ta ut semester utan ersättning. Han höll med mig, det här kan inte fortsätta med så stora skillnader. Peter ville vara med i projektet och påverka paraidrottarnas förutsättningar.

Isak, Melvin, Tero, Anna, Jens och Sarah är också resurser för att få till projektet. Tack vare främst Arvsfonden, men också stiftelser, sponsorer och Nacka kommun är nu Sportcaféet, spelhörnan och konferensrummet simmaren öppnat. Under hösten 2023 öppnar vi träningslokalen. Med Paralife vill vi visa att det går.

FAKTA OM PARALIFE

  • Paralife är en ideell organisation som grundades 2022.
  • Juni 2023 öppnade organisationen en mötesplats med ett tillgängligt sportcafé, träningslokal och konferensrum i Nacka.
  • Sportcaféet vänder sig till allmänheten, ambitionen är att caféet ska vara en mötesplats för alla människor oavsett funktionsvariation.
  • Cafépersonalen består enbart av ungdomar och unga vuxna med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.
  • I caféet kommer det visas paraidrottssändningar och överskottet från Paralife går till paraidrotten.
  • Adress: Nya Gatan 2, 131 57 Nacka
  • Kontakt: hilde@paralife.se eller peter@paralife.se
  • Organisationsnummer: 802538-9977
  • Bankgiro: 5913-9923

Paralife:

Verksamhetsidé: Vi hjälper unga med funktionsnedsättning in i arbetslivet och arbetar för ökade resurser till paraidrotten. Vi driver en mötesplats med ett sportcafé.

Vision: Ett tillgängligt samhälle som ger barn och unga med funktionsnedsättning förutsättningar att drömma samma drömmar om idrott, jobb och gemenskap som alla andra.

Mission: Vi vill vara en drivkraft för ett samhälle som är tillgängligt för alla. Genom att se möjligheter i stället för svårigheter vill vi inspirera arbetsgivare, idrottsvärlden och samhället i stort.